Typowe błędy podczas korzystania z wagi elektronicznej

Wagi elektroniczne to wysoko cenione urządzenia pomiarowe do operacji chemicznych, analitycznych i formulacji w przemyśle jakościowym i laboratoriach. Służą one, podobnie jak wagi w ogólności, do pomiaru masy ciała lub substancji, tyle że ponieważ jest to waga precyzyjna, pomiar jest dokładny.

O czym powinieneś pamiętać?

Aby poprawnie ważyć na wadze laboratoryjnej, należy wziąć pod uwagę możliwe źródła błędów i podjąć działania w celu ich uniknięcia lub zminimalizowania. Pomimo perfekcji osiągniętej w produkcji wag, destrukcyjny wpływ na środowisko i niewłaściwa praktyka mogą skutkować błędami ważenia.

Jakie są najczęstsze błędy podczas korzystania z wagi?

  • Użyj telefonu komórkowego w kabinie wagowej
  • Analitycy lat osiemdziesiątych czy dziewięćdziesiątych nie mieli tego problemu, ale wraz z umasowieniem korzystania z telefonów komórkowych stał się on realnym problemem i to nie tylko ze względu na promieniowanie elektromagnetyczne, które emituje, ale także powoduje utratę uwagi analityka .
  • Używanie skali poza poziomem
    Niejednokrotnie z powodu niewiedzy, chęci lub zwykłego lenistwa lekceważymy weryfikację poziomu naszej równowagi iw konsekwencji przeprowadzony pomiar nie jest miarodajny.
  • Nie respektowanie warunków środowiskowych
    Aby ustalić temperaturę i wilgotność względną, należy sięgnąć do instrukcji producenta każdego urządzenia i na podstawie zawartych w niej zaleceń ustawić warunki środowiskowe dla każdego obszaru.}
  • Używaj wagi na niestabilnych lub wibrujących stołach
    Należy pamiętać, że wagi laboratoryjne to tak skomplikowany sprzęt, że wszystko, co się poruszy, zostanie zinterpretowane w sprzęcie jako zmiana masy, dlatego należy umieścić wagę na stabilnym, antymagnetycznym stole, zabezpieczonym przed ładunkami elektrostatycznymi i pojedynczym zamocowaniem.
  • Ważyć substancje higroskopijne bez należytej ostrożności
    Substancje higroskopijne pochłaniają wilgoć z otoczenia powodując odwrotny efekt parowania (przyrost masy). Sposobem na zminimalizowanie tego efektu jest umieszczenie substancji wraz z pojemnikiem w eksykatorze z aktywnym środkiem osuszającym.
  • Nieprzestrzeganie czasu nagrzewania
    Ponownie, z chęci lub niewiedzy, waga jest używana bez czekania na rozsądną rozgrzewkę. Wagi i cały sprzęt elektroniczny znajdujący się w laboratorium mają czas nagrzewania określony przez producenta, przestrzeganie czasu nagrzewania podanego w instrukcji jest niezbędne do ustalenia bilansu cieplnego wagi.
  • Ważyć bardzo gorące substancje
    Po umieszczeniu na wadze gorącej substancji powstaje różnica temperatur między próbką a otoczeniem komory pomiarowej, co powoduje powstawanie prądów powietrza. Te prądy powietrza wytwarzają siły działające na płytkę pomiarową, powodując, że próbka wydaje się lżejsza (tzw. fluktuacja dynamiczna). Efekt ten znika dopiero po osiągnięciu równowagi termicznej. To sprawia, że ​​zimny przedmiot wydaje się cięższy, a gorący przedmiot wydaje się lżejszy.
  • Ważyć substancje w obecności ładunków elektrostatycznych
    Ładunki elektrostatyczne powstają w wyniku tarcia lub podczas transportu materiałów, zwłaszcza w postaci granulek lub proszku. Jeśli powietrze jest suche (wilgotność względna poniżej 40%), ładunki elektrostatyczne są zatrzymywane lub powoli rozpraszane. Błędy pomiarowe powstają z powodu elektrostatycznych sił przyciągania, które działają między próbką a otoczeniem.

At Kalsteina mamy doskonały asortyment precyzyjnych wag elektronicznych, wyprodukowanych z wykorzystaniem najwyższej jakości i technologii. Dlatego zapraszamy do obejrzenia TUTAJ