Czy wiesz jak działa waga analityczna?

Połączenia waga to laboratorium przyrząd, który mierzy masę ciała lub substancji chemicznej, wykorzystując siłę grawitacji działającą na ciało jako środek porównawczy. Słowo pochodzi od łacińskich terminów:

  • bis, co oznacza dwa
  • linx, co oznacza danie.

Należy wziąć pod uwagę, że ciężar to siła, jaką pole grawitacyjne wywiera na masę ciała, będąca iloczynem masy przez lokalne przyspieszenie grawitacyjne. [F = mxg]. Określenie lokalne zostało użyte, aby podkreślić, że przyspieszenie zależy od takich czynników, jak szerokość geograficzna, wysokość nad poziomem morza i gęstość terenu w miejscu, w którym dokonuje się pomiaru. Siła ta jest mierzona w Newtonach. Czy wiedziałeś? Waga ma inne nazwy, w tym wagi i wagi.

Po co jest saldo?

Waga służy do pomiaru masy ciała lub substancji, a także ich wagi, ponieważ między masą a masą istnieje ściśle określona zależność. W laboratorium waga służy do przeprowadzania czynności kontroli jakości – za pomocą urządzeń takich jak pipety – do przygotowywania mieszanek składników w określonych proporcjach oraz do wyznaczania gęstości lub ciężarów właściwych.

Niektóre rodzaje sald

Wagi różnią się od siebie konstrukcją, zastosowanymi zasadami oraz stosowanymi kryteriami metrologicznymi. Obecnie można uznać, że istnieją dwie duże grupy: wagi mechaniczne i wagi elektroniczne.

Jakie są najczęstsze wagi mechaniczne?

  1. Równowaga wiosenna. Jego działanie opiera się na mechanicznej właściwości sprężyn, która polega na tym, że siła wywierana przez sprężynę jest proporcjonalna do stałej sprężystości sprężyny [k] pomnożonej przez jej wydłużenie [x] [F = -kx].
  2. Przesuwana waga. Ma dwie znane masy, które można przesuwać na wadze – jedną z podziałką makro, a drugą z podziałką mikro; w przypadku umieszczenia na szalce substancji o nieznanej masie, jej wagę określa się przesuwając ciasta po wspomnianych wagach, aż do uzyskania położenia równowagi. W tym czasie dokonuje się odczytu poprzez dodanie ilości wskazanych przez położenie mas na wspomnianych skalach.
  3. Waga analityczna. Działa poprzez porównanie mas o znanej masie z masą substancji o nieznanej masie. Jest zbudowany w oparciu o pręt lub symetryczną dźwignię, która jest wsparta na wsporniku przypominającym ostrze w centralnym punkcie zwanym punktem podparcia. Na jej końcach znajdują się strzemiona lub tuleje, które dodatkowo podparte są łopatkami umożliwiającymi płynne kołysanie. Stamtąd zawieszone są dwie potrawy. W jednym umieszczane są certyfikowane masy lub odważniki, aw drugim te, które wymagają analizy. Cały zestaw posiada system blokujący lub zabezpieczający, który pozwala stabilnie oprzeć dźwignię główną, gdy nie jest używana lub gdy wymagana jest modyfikacja przeciwwag. Posiada zewnętrzną puszkę chroniącą wagę przed zakłóceniami, takimi jak prądy powietrza, które mogą wystąpić w miejscu jej zainstalowania. Obecnie za wagę analityczną uważa się taką, która może ważyć dziesięć tysięcznych grama (0.0001 g) lub sto tysięcznych grama (0.00001 g); Mają pojemność, która na ogół dochodzi do 200 gramów.
  4. Równowaga górnej płyty. Ten typ wagi posiada płytkę obciążającą umieszczoną na górze, która jest podtrzymywana przez kolumnę utrzymywaną pionowo przez dwie pary prowadnic z elastycznymi złączami.
  5. Saldo zastępcze. Jest to unikalna skala spodka. Nieznana masa jest umieszczana na płytce wagi, którą równoważy się usuwając po stronie przeciwwagi masy o znanej wielkości za pomocą mechanicznego układu krzywkowego, aż do osiągnięcia położenia równowagi.

In Kalsteina przedstawiamy zaawansowane wagi analityczne, sprzęt o wysokim poziomie technologicznym i precyzji, który pozwoli uzyskać znacznie bardziej wiarygodne wyniki w Twoim laboratorium. Dlatego zapraszamy do obejrzenia TUTAJ