Rodzaje wag w laboratorium

Najbardziej powszechnymi typami wag i wag laboratoryjnych są ultramikrowagi, mikrowagi, półmikrowagi, wagi analityczne i wagi precyzyjne.

Czytelność wagi to minimalna różnica między dwiema wartościami mierzonymi, którą można odczytać na wyświetlaczu. Na wyświetlaczu cyfrowym jest to najmniejszy przyrost liczbowy, zwany także „działką skali”. Dokładność odczytu wagi nie jest tożsama z jej dokładnością ważenia.

Jaka jest różnica między masą a wagą?

Pojęcia „masa” i „waga” są często używane zamiennie, a prawda jest taka, że ​​są to dwie wartości określone przez ważenie; Jednak w przypadku wag i wag laboratoryjnych różnica między nimi jest zasadnicza. Masa mierzy ilość materiału obecnego w danym elemencie, jest niezależna od jego położenia i pozostaje stała niezależnie od otoczenia. Masę mierzy się przez porównanie za pomocą wagi laboratoryjnej i wagi. Kilogram jest jednostką masy w układzie SI.

Ciężar obiektu to siła grawitacji wywierana na jego masę. Jednostką wagi w układzie SI jest niuton (= 1 kg xm / s2). Obiekt o masie 1.0 kg waży około 9.81 niutona na powierzchni Ziemi (masa pomnożona przez ziemską grawitację). Waga obiektu na górze będzie mniejsza niż na poziomie morza ze względu na wahania grawitacyjne: bardzo precyzyjna waga laboratoryjna wykryje te różnice.

Jak wybrać odpowiednią wagę lub wagę laboratoryjną?

Aby uzyskać dokładny pomiar, pamiętaj o następujących kwestiach:

  • Wymagana dokładność ważenia – Ustawia górną granicę dopuszczalnej niepewności pomiaru wagi w celu zapewnienia tolerancji procesu, np. 1%.
  • Współczynnik bezpieczeństwa: zapewnia utrzymanie wymaganej dokładności ważenia nawet przy zmianach zachodzących w czasie.
  • Wymagana minimalna masa netto do ważenia — określa minimalną wagę, jaką powinna osiągnąć waga laboratoryjna (w oparciu o niepewność pomiaru lub tolerancje procesu klienta).
  • Najwyższa spodziewana masa (w tym tara) — określa udźwig wagi laboratoryjnej.
  • Warunki środowiskowe i zastosowanie ważenia: Określ inne właściwości wag laboratoryjnych.

Jakie tolerancje obowiązują w procesach ważenia?

 Tolerancje określają, czy waga laboratoryjna działa „wystarczająco dobrze”, aby spełnić wymagania procesu i jak duże odchylenie jest dopuszczalne. Tolerancje określają kryteria zgłaszania stwierdzenia pozytywnego lub negatywnego.

  • Tolerancje prawne: Oceń wymagania aplikacji z prawnym zezwoleniem na handel.
  • Tolerancje producenta: gwarantują, że sprzęt spełnia specyfikacje producenta. Tolerancje producentów nie uwzględniają specyficznych wymagań procesu i nie są pomocne w doskonaleniu procesu ważenia.
  • Tolerancje procesu: Konkretne tolerancje procesu, zdefiniowane przez użytkownika, są przydatne do ulepszania procesu, oszczędzania materiału, zmniejszania ilości odpadów i ponownego przetwarzania. W przypadku wag laboratoryjnych używanych w legalnie licencjonowanych zastosowaniach handlowych tolerancje procesu należy stosować łącznie z tolerancjami ustawowymi.

At Kalsteina zapewniamy doskonały asortyment wag do Twojego laboratorium. Dlatego zapraszamy do zapoznania się z menu „Produkty”. TUTAJ