Rodzaje pieców laboratoryjnych

Piece laboratoryjne lub suszarki to sprzęt służący do suszenia i sterylizacji szklanych i metalowych pojemników w laboratorium. Znany jest również jako piec suszarniczy. Pracują w temperaturze od temperatury pokojowej do 350°C. Ogólnie rzecz biorąc, te urządzenia są wykonane ze stali nierdzewnej, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, co zapewnia im dużą trwałość. Dodatkowo posiadają mikroprocesor, który dba o utrzymanie jednolitej temperatury i umożliwia jej cyfrowe ustawienie.

Jaka jest szczególna funkcja piekarników?

Suszarki pełnią w laboratorium dwie główne funkcje: Suszenie i sterylizacja szkła i materiałów metalowych używanych w pracach laboratoryjnych, w badaniach i testach przeprowadzanych w tym samym laboratorium.

Po użyciu w dowolnej pracy narzędzia metalowe i szklane są myte, a następnie umieszczane w piecu w celu wysuszenia i sterylizacji, dzięki czemu są gotowe do późniejszego użycia. Sterylizacja przeprowadzana w piecu polega na ogrzewaniu na sucho w temperaturze 180ºC przez około dwie godziny. Pochłania to wszelkie ślady wilgoci i usuwa pozostałą aktywność biologiczną na powierzchni tych materiałów.

Jakie są rodzaje? piece typy?

Musisz mieć na uwadze, że na rynku znaleźć można kilka typów pieców laboratoryjnych:

  • Naturalna konwekcja piece: Wyciąga powietrze z otoczenia, w którym piece jest usytuowany. Dzięki temu rozprowadza ciepło w sposób równomierny w całym sprzęcie, tworząc naturalną cyrkulację powietrza. Mają podwójny aparat. Powietrze wchodzi przez dolną część podwójnej komory, nagrzewa się przechodząc przez komorę spalania i jest równomiernie rozprowadzane po całym pomieszczeniu.
  • Wymuszona konwekcja piece: W tego rodzaju piece , powietrze jest wtłaczane do wnętrza urządzenia. To powietrze ma temperaturę pokojową. Są idealne do rutynowej codziennej pracy, zapewniając idealne rozwiązanie do ogrzewania i suszenia dla Twoich zastosowań. Wymuszona lub mechaniczna konwekcja pozwala na szybkie suszenie i ogrzewanie próbki, doskonałą jednorodność temperatury i szybki powrót temperatury po otwarciu drzwi.
  • Piec próżniowy: Pozwalają na suszenie produktów w bardzo niskiej temperaturze, bez dostępu tlenu iz możliwością odzyskania rozpuszczalnika. Zestawy te są przeznaczone do delikatnego suszenia próbek wrażliwych na ciepło i zazwyczaj mają regulowaną ochronę przed przegrzaniem. Znajdują zastosowanie w badaniach klinicznych, szpitalnych i spożywczych, do suszenia materiałów termoczułych, których wzrost temperatury może zniszczyć komórki kolonii bakteriologicznych lub materiałów utleniających się pod wpływem ogrzewania.

Ten typ piece może być statyczny, z produktem umieszczonym na tacach na gorących płytach. Jednostka próżniowa ze skraplaczem rozpuszczalnika zmniejsza ciśnienie wewnątrz komory i umożliwia odparowanie rozpuszczalnika w bardzo niskiej temperaturze. Piece próżniowe mogą być również obrotowe. W tym przypadku produkt jest ładowany do obracającego się bębna, który ma płaszcz grzewczy.

Suszarki próżniowe nadają się do szerokiej gamy produktów w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym, kosmetycznym i rolno-spożywczym: ekstrakty roślin leczniczych, antybiotyki, enzymy, produkty krystaliczne, barwniki, granulaty tworzyw sztucznych, dodatki do żywności, przyprawy i przyprawy, soki owocowe, suszenie produktów wymagających niskiej wilgotności resztkowej.

At Kalsteina mamy doskonałą gamę pieców laboratoryjnych, które udostępniamy. Dlatego zapraszamy do zapoznania się z tzw TUTAJ