Jakie są procedury rozkładu mikrofalowego w próbkach środowiskowych dla sektora rolnego?

Roztwarzanie mikrofalowe to technika stosowana do przekształcania określonych próbek stałych w odpowiednie roztwory do dalszej analizy w spektrofotometrii lub polarografii. Polega ona na chemicznym roztworzeniu próbki ciała stałego za pomocą ciekłego odczynnika, którym zwykle jest kwas mineralny, a następnie próbkę wraz z kwasem zamyka się w zamkniętym pojemniku. Podczas podgrzewania zamkniętego pojemnika temperatura gwałtownie wzrasta, znacznie powyżej temperatury wrzenia kwasów, co pozwala na przyspieszenie i zakończenie procesu trawienia, w rzeczywistości typowe trawienie trwa od 20 do 40 minut, co czyni tę technikę bardzo potężne narzędzie.

Ocieplenie następuje w wyniku oddziaływania mikrofal z jonami dipolowymi i cząsteczkami w próbce. W przypadku cząsteczek dipolowych generowany jest wzrost rotacji cząsteczek, co z kolei powoduje tarcie i wytwarza ciepło. W przypadku jonów pole mikrofalowe zwiększa wibracje, powodując kolizje między cząsteczkami i wytwarzając ciepło i energię. Pod koniec trawienia otrzymuje się roztwór wodny, który można analizować za pomocą spektrofotometru.

Niezbędne elementy fermentatora mikrofalowego

Ponieważ proces roztwarzania ma na celu uzyskanie kompletnego roztworu bez strat i zanieczyszczeń, a także rozkład składników próbki do najbardziej podstawowych pierwiastków, agresywne odczynniki, takie jak kwas solny, kwas fluorowodorowy, kwas azotowy, kwas siarkowy czy nadtlenek wodoru należy używać. Oznacza to, że naczynia, w których będzie przechowywana próbka, nie mogą reagować z kwasami i muszą przepuszczać promieniowanie mikrofalowe.

Gwałtowne nagrzewanie próbek w zamkniętych pojemnikach prowadzi również do szybkiego wzrostu ciśnienia wewnętrznego, dlatego też pojemniki do mineralizacji mikrofalowej muszą być wykonane z materiału, który jest w stanie to wytrzymać. Z drugiej strony ogrzewanie generuje również reakcje uwalniania ciepła, które prowadzą do wysokich ciśnień i temperatur.

Roztwarzanie mikrofalowe w sektorze rolniczym

W laboratoriach roztwarzanie mikrofalowe jest szeroko stosowane do mineralizacji próbek w celu późniejszej analizy ich najbardziej elementarnych składników za pomocą technik spektrofotometrycznych, co powoduje, że próbka musi zawsze znajdować się w stanie ciekłym. Jedną z gałęzi przemysłu, w której jest najczęściej stosowana, jest rolnictwo do analiz środowiskowych.

W rolnictwie jest to szczególnie ważne, ponieważ mineralizacja mikrofalowa kwasami takimi jak kwas azotowy i mieszanie z nadtlenkiem wodoru jest bardzo przydatna do analizy najbardziej elementarnych składników próbek glebowych. Znajomość składników niektórych rodzajów gleb ma kluczowe znaczenie w sektorze rolnictwa, ponieważ rolnicy muszą wiedzieć, które gleby nadają się do sadzenia. Jest to równie ważne, ponieważ można również przeprowadzić analizę tkanek roślin i owoców.

Warnik mikrofalowy marki Kalstein

W firmie Kalstein dysponujemy mineralizatorami mikrofalowymi przydatnymi w laboratoriach rolniczych i każdym laboratorium, w którym zastosowanie mineralizacji mikrofalowej jest niezbędne. Nasze fermentatory charakteryzują się:

  • Opcjonalna liczba pojemników, do 12 pojemników, aby spełnić różne wymagania dotyczące fermentacji.
  • Pionowa konstrukcja zapewniająca równomierną dystrybucję mikrofal.
  • Monitorowanie w czasie rzeczywistym zarówno temperatury, jak i ciśnienia w każdym naczyniu.

Dokonując u nas ZAKUPU otrzymasz sprzęt wysokiej jakości, ponieważ jesteśmy PRODUCENTAMI każdego z tych urządzeń, poza tym nie znajdziesz innych lepszych CEN niż te oferowane przez naszą firmę. Aby zapoznać się z naszym katalogiem fermentatorów mikrofalowych, przejdź do TUTAJ Aby uzyskać więcej informacji na temat naszego innego sprzętu, odwiedź stronę TUTAJ