Jak działają piece z konwekcją naturalną?

Piec laboratoryjny z konwekcją naturalną to taki, który pobiera powietrze z otoczenia, w którym piec się znajduje. Przekazuje więc ciepło w sposób równomierny w całym sprzęcie, tworząc naturalną cyrkulację powietrza.

Grzejniki konwekcyjne posiadają podwójną komorę. Powietrze wchodzi przez dolną część podwójnej komory, nagrzewa się przechodząc przez komorę spalania i jest rozprowadzane równomiernie po całym pomieszczeniu.

Należy pamiętać, że piec laboratoryjny jest kluczowym wyposażeniem do suszenia i sterylizacji szklanych i metalowych pojemników w laboratorium. Znany jest również jako piec suszarniczy i dzieli się na dwa rodzaje: przez konwekcję naturalną i konwekcję wymuszoną, zgodnie z trybem działania. Działają w zakresie od temperatury pokojowej do 350°C.

Co to jest konwekcja naturalna?

Konwekcja to sposób przenoszenia ciepła poprzez ruch płynów i pomiędzy różnymi gęstościami. Konwekcja naturalna jest jedną z najstarszych znanych metod ogrzewania urządzeń. Był używany przez lata i stulecia i został zmodernizowany do tego, co znamy dzisiaj. W tego typu piecach konwekcyjnych uzyskuje się przekształcenie strumieni zimnego powietrza w gorące powietrze, które jest wyrzucane i równomiernie rozprowadzane w przestrzeni wewnętrznej pieca. W ten sposób uzyskuje się sprawiedliwą redystrybucję ciepła, które stale przepływa przez cały sprzęt.

Do czego służy piec z konwekcją naturalną?

Sprzęt ten służy do suszenia i sterylizacji pojemników szklanych i metalowych pochodzących z mycia laboratoryjnego. Sterylizacja to kolejny proces przeprowadzany przez to urządzenie i odbywa się za pomocą suchego ogrzewania w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Szkło czy metal po podgrzaniu powietrzem w wysokich temperaturach są całkowicie pozbawione jakiejkolwiek aktywności biologicznej.

Charakterystyka pieca laboratoryjnego

Kuchenki laboratoryjne wykonane są ze stali nierdzewnej, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz, co zapewnia im dużą trwałość. Ponadto posiadają mikroprocesor, który dba o utrzymanie jednolitej temperatury i umożliwia jej cyfrową podziałkę.

Jak korzystać z pieca laboratoryjnego

Podczas pracy w laboratorium konieczne jest mycie, suszenie i sterylizacja powszechnie używanych pojemników metalowych i szklanych. Aby to zrobić, pojemniki są umieszczane w piecu.

W nim wytwarzane jest suche ciepło w temperaturze 180°C przez około dwie godziny, co umożliwia sterylizację całego materiału umieszczonego we wnęce suszącej. Eliminuje to jakąkolwiek możliwość zanieczyszczenia aktywności biologicznej w pojemnikach.

Jakie znaczenie ma piec?

Suszarki pełnią w laboratorium dwie główne funkcje: Suszenie i sterylizacja szkła i materiałów metalowych używanych w pracach laboratoryjnych, w badaniach i testach przeprowadzanych w tym samym laboratorium.

Po użyciu w dowolnej pracy narzędzia metalowe i szklane są myte, a następnie umieszczane w piecu w celu wysuszenia i sterylizacji, dzięki czemu są gotowe do późniejszego użycia.

Sterylizacja przeprowadzana w piecu polega na ogrzewaniu na sucho w temperaturze 180ºC przez około dwie godziny. Pochłania to wszelkie ślady wilgoci i usuwa pozostałą aktywność biologiczną na powierzchni tych materiałów.

At Kalsteina Oferujemy Państwu innowacyjne piece z konwekcją naturalną. Dlatego zapraszamy do zapoznania się z menu Produkty. TUTAJ