Bilanse to sprzęt laboratoryjny, który wymaga okresowej konserwacji, aby utrzymać go w jak najlepszych warunkach pracy. Wszystko to w celu zagwarantowania zachowania jego cech: dokładności, precyzji i wrażliwości.
W celu zapewnienia prawidłowej pracy wagi konieczne jest jej wykalibrowanie podczas pierwszego montażu. I musi to być pierwsza z kolejnych kalibracji okresowych określonych przez producenta wagi. Kalibracja jest jednym z najważniejszych aspektów, na które należy zwrócić uwagę podczas wykonywania czynności konserwacyjnych, a jej celem jest zapewnienie dokładności i wiarygodności wyników ważenia. Kalibracje, zarówno wag mechanicznych, jak i elektronicznych, przeprowadza się przy użyciu standardowych odważników. Odważniki te mają znaną dokładną masę i muszą zawsze pokrywać się z pomiarem.
W ten sam sposób kalibracja pozwala zaoszczędzić na kosztach odpadów, wycofać produkty lub procesy, ponieważ pomaga w odpowiednim czasie zidentyfikować te urządzenia, które już nie działają prawidłowo i ułatwia podejmowanie decyzji dotyczących rozwiązań, które należy zastosować w takich przypadkach.
Kolejną zaletą wzorcowania wag jest wykrywanie starzejącego się sprzętu. Pogorszenie stanu sprzętu jest całkowicie normalne i występuje w wyniku ciągłego użytkowania wagi i narażenia jej na działanie pewnych środowisk, co w rzeczywistości szkodzi ich poziomowi precyzji.
W tym sensie kalibracja pozwala zidentyfikować sprzęt, który należy wymienić w przypadku pogorszenia jakości spowodowanego zużyciem lub naprężeniami mechanicznymi. Kalibracja pozwala również na usprawnienie procesów ważenia, jeśli wyniki kalibracji są właściwie interpretowane zgodnie z określonymi tolerancjami oraz pomaga przezwyciężyć okresowe audyty wewnętrzne i zewnętrzne, które mają fundamentalne znaczenie dla bezproblemowego działania danego środowiska .
Jak dbać o ten sprzęt?
- Wagę należy chronić przed wahaniami temperatury i wilgotności, nasłonecznieniem, nie umieszczać w pobliżu pieców i łaźni wodnych, zarówno podczas przechowywania, jak i użytkowania, ponieważ przedmioty gorące lub letnie mają mniejszą wagę niż zimne, ze względu na prądy, które osadzają się w powietrzu, które je otacza.
- Należy go postawić na twardym i zabezpieczonym przed wibracjami stole (jeśli to możliwe, na specjalnym stoliku).
- Talerze i wierni muszą spoczywać na swoich podporach, gdy waga nie jest używana.
- Kaptury muszą być zawsze zamknięte.
- W czasie, gdy waga oscyluje, nie wolno kłaść lub wyjmować ważonej substancji na podstawkach. Aby umieścić ciężarek, wierni muszą być zamknięci, a talerze umieszczone na wspornikach.
- W przypadku rozlania jakiegokolwiek odczynnika podczas ważenia, należy go natychmiast wyczyścić czystą, suchą ściereczką.
- Aby utrzymać środowisko wolne od wilgoci wewnątrz okapu, umieść dwie zlewki (100 ml) wypełnione żelem krzemionkowym lub węglanem sodu.
- Ciężary większe niż 1 gr muszą być dodawane z ramieniem w pozycji spoczynkowej.
- Należy zwrócić uwagę, czy po zwolnieniu ramienia występuje wyraźna oscylacja spodka, ponieważ wskazuje to na brak wyrównania
- Wagę należy chronić przed przeciągami, ponieważ powodują one niestabilność.
At Kalsteina przedstawiamy Państwu wyrafinowane wagi analityczne, sprzęt o wysokim poziomie technologicznym i precyzji, który pozwoli uzyskać znacznie bardziej wiarygodne wyniki w Państwa laboratorium. Dlatego zapraszamy do obejrzenia TUTAJ