Dlaczego zaleca się okresowe wzorcowanie wag analitycznych?

Bilanse to sprzęt laboratoryjny, który wymaga okresowej konserwacji, aby utrzymać go w jak najlepszych warunkach pracy. Wszystko to w celu zagwarantowania zachowania jego cech: dokładności, precyzji i wrażliwości.

W celu zapewnienia prawidłowej pracy wagi konieczne jest jej wykalibrowanie podczas pierwszego montażu. I musi to być pierwsza z kolejnych kalibracji okresowych określonych przez producenta wagi. Kalibracja jest jednym z najważniejszych aspektów, na które należy zwrócić uwagę podczas wykonywania czynności konserwacyjnych, a jej celem jest zapewnienie dokładności i wiarygodności wyników ważenia. Kalibracje, zarówno wag mechanicznych, jak i elektronicznych, przeprowadza się przy użyciu standardowych odważników. Odważniki te mają znaną dokładną masę i muszą zawsze pokrywać się z pomiarem.

W ten sam sposób kalibracja pozwala zaoszczędzić na kosztach odpadów, wycofać produkty lub procesy, ponieważ pomaga w odpowiednim czasie zidentyfikować te urządzenia, które już nie działają prawidłowo i ułatwia podejmowanie decyzji dotyczących rozwiązań, które należy zastosować w takich przypadkach.

Kolejną zaletą wzorcowania wag jest wykrywanie starzejącego się sprzętu. Pogorszenie stanu sprzętu jest całkowicie normalne i występuje w wyniku ciągłego użytkowania wagi i narażenia jej na działanie pewnych środowisk, co w rzeczywistości szkodzi ich poziomowi precyzji.

W tym sensie kalibracja pozwala zidentyfikować sprzęt, który należy wymienić w przypadku pogorszenia jakości spowodowanego zużyciem lub naprężeniami mechanicznymi. Kalibracja pozwala również na usprawnienie procesów ważenia, jeśli wyniki kalibracji są właściwie interpretowane zgodnie z określonymi tolerancjami oraz pomaga przezwyciężyć okresowe audyty wewnętrzne i zewnętrzne, które mają fundamentalne znaczenie dla bezproblemowego działania danego środowiska .

Jak dbać o ten sprzęt?

  1. Wagę należy chronić przed wahaniami temperatury i wilgotności, nasłonecznieniem, nie umieszczać w pobliżu pieców i łaźni wodnych, zarówno podczas przechowywania, jak i użytkowania, ponieważ przedmioty gorące lub letnie mają mniejszą wagę niż zimne, ze względu na prądy, które osadzają się w powietrzu, które je otacza.
  2. Należy go postawić na twardym i zabezpieczonym przed wibracjami stole (jeśli to możliwe, na specjalnym stoliku).
  3. Talerze i wierni muszą spoczywać na swoich podporach, gdy waga nie jest używana.
  4. Kaptury muszą być zawsze zamknięte.
  5. W czasie, gdy waga oscyluje, nie wolno kłaść lub wyjmować ważonej substancji na podstawkach. Aby umieścić ciężarek, wierni muszą być zamknięci, a talerze umieszczone na wspornikach.
  6. W przypadku rozlania jakiegokolwiek odczynnika podczas ważenia, należy go natychmiast wyczyścić czystą, suchą ściereczką.
  7. Aby utrzymać środowisko wolne od wilgoci wewnątrz okapu, umieść dwie zlewki (100 ml) wypełnione żelem krzemionkowym lub węglanem sodu.
  8. Ciężary większe niż 1 gr muszą być dodawane z ramieniem w pozycji spoczynkowej.
  9. Należy zwrócić uwagę, czy po zwolnieniu ramienia występuje wyraźna oscylacja spodka, ponieważ wskazuje to na brak wyrównania
  10. Wagę należy chronić przed przeciągami, ponieważ powodują one niestabilność.

At Kalsteina przedstawiamy Państwu wyrafinowane wagi analityczne, sprzęt o wysokim poziomie technologicznym i precyzji, który pozwoli uzyskać znacznie bardziej wiarygodne wyniki w Państwa laboratorium. Dlatego zapraszamy do obejrzenia TUTAJ