Pielęgnacja i prawidłowe użytkowanie wagi

Wagi to przyrządy służące do pomiaru masy ciała lub jego ciężaru. Jego początki sięgają ponad 3,500 lat przed Chrystusem, w Egipcie.

Wagi różnią się od siebie konstrukcją, zastosowanymi zasadami i stosowanymi kryteriami metrologicznymi. Obecnie można uznać, że istnieją dwie duże grupy: wagi mechaniczne i wagi elektroniczne.

W laboratorium waga służy do wykonywania czynności kontroli jakości oraz do wyznaczania określonych gęstości lub mas. Dlatego konieczne jest zapewnienie optymalnych warunków środowiskowych i konstrukcyjnych. Jak również zapewnienie prawidłowej konserwacji tego sprzętu, w celu zapewnienia prawidłowego ważenia.

Prawidłowe użycie wagi

Po pierwsze, należy wziąć pod uwagę warunki środowiskowe wymagane do prawidłowego działania wagi. Warunki otoczenia to: temperatura pokojowa, ekspozycja na światło słoneczne, przepięcia elektryczne oraz obecność zanieczyszczeń na iw mechanizmie ważącym. Ponieważ mogą skłonić sprzęt do podawania błędnych odczytów.

Sposób użycia uwarunkowania środowiskowe należy zbadać sprzęt, ponieważ czasami te urządzenia wytwarzają prądy powietrza, które wpływają na ważenie. Do jego ustabilizowania potrzebny jest rozsądny czas około 15 minut, aby zatrzymać przepływ powietrza.

Nie zaleca się umieszczania wagi w pobliżu pieców czy wózków widłowych, zarówno podczas przechowywania, jak i użytkowania. Należy wziąć pod uwagę, że ponieważ gorące lub ciepłe przedmioty mają mniejszą wagę niż zimne, przed ważeniem należy je ustabilizować w temperaturze pokojowej.

Równoważy konserwację i ochronę

Odnośnie poziomowania, ważne jest, aby waga była zawsze wypoziomowana przed ważeniem. Właściwym sposobem sprawdzenia jest sprawdzenie wskaźnika poziomu. Ten wskaźnik poziomu jest zwykle umieszczony na górze lub z tyłu urządzenia. W przypadku, gdy przyrząd nie posiada wskaźnika poziomu, można zastosować zewnętrzny, umieszczając go na urządzeniu odbiorczym

Czystość jest ważnym czynnikiem. Zarówno komora ważenia, jak i szalka muszą być czyste, dlatego jeśli z jakiegokolwiek powodu waga będzie narażona na działanie kurzu lub wilgoci, należy koniecznie ją przykryć. Podczas ważenia zaleca się używanie wyłącznie czystych pojemników. W przypadku wylania się jakiejkolwiek substancji podczas ważenia należy ją natychmiast wyczyścić czystą i suchą szmatką. Do ich czyszczenia nie należy używać rozpuszczalników organicznych ani chemikaliów, ponieważ mogą one uszkodzić lakierowane powierzchnie i ekran.

Aby ustanowić sterowanie wag, należy spełnić minimalne warunki, aby sprzęt zachowywał się regularnie: muszą być umieszczone w stałym miejscu, na mocnych stołach, które zmniejszają wrażliwość na ruchy i wibracje.

Wagi należy okresowo wzorcować, zwłaszcza przy pierwszym uruchomieniu lub zmianie miejsca, a także sprawdzać po niwelacji oraz po dużych zmianach temperatury, wilgotności lub ciśnienia atmosferycznego.

Co jest wymagane, aby pomyślnie zainstalować i używać wagi?

  • Miej środowisko, w którym nie występują przeciągi, nagłe zmiany temperatury i jest wolne od kurzu.
  • Mieć idealnie wyrównany licznik. Platforma o dużej bezwładności, odizolowana od znajdujących się w pobliżu konstrukcji, idealnie nadaje się do redukcji wpływu drgań emitowanych przez niektóre urządzenia, takie jak wirówki i lodówki.
  • Unikaj sprzętu, który wytwarza silne pola magnetyczne lub wibracje.
  • Unikaj bezpośredniego wpływu systemów klimatyzacji – prądów powietrza – i światła słonecznego.
  • Posiadać gniazdko elektryczne w dobrym stanie, wyposażone w uziemienie wyposażone w wyłączniki, które jest zgodne z przepisami elektrycznymi obowiązującymi w kraju lub laboratorium.

At Kalsteina mamy najlepsze i najdokładniejsze wagi elektroniczne. Dlatego zapraszamy do obejrzenia TUTAJ