Co to jest pH i jak się je mierzy?

pH to jednostka miary określająca stopień kwasowości lub zasadowości, mierzona w skali od 0 do 14. Pomiar pH (potencjału wodoru) jest jednym z najważniejszych parametrów w laboratorium, ma ogromne znaczenie obszar zastosowania, taki jak między innymi: badania, przemysł, nauczanie. W laboratoriach, w których istotna jest znajomość potencjału wodoru, przyrząd do pomiaru pH zawsze będzie podstawowym przyrządem. Do prawidłowego pomiaru tego parametru niezbędny jest dobór optymalnego sprzętu laboratoryjnego, dlatego bardzo ważne jest uwzględnienie następujących aspektów:

  • Wyposażenie pomiarowe.
  • Rodzaj i ilość próbki do analizy.
  • Wybór elektrody.
  • Odczynniki niezbędne do kalibracji sprzętu (roztwór buforowy).

Co to jest miernik pH?

Jest to przyrząd naukowy, który mierzy aktywność jonu wodorowego w roztworach wodnych, wskazując jego stopień kwasowości lub zasadowości wyrażony jako pH. Pehametr mierzy różnicę potencjałów elektrycznych między elektrodą pH a elektrodą odniesienia. Ta różnica potencjału elektrycznego jest związana z kwasowością lub pH roztworu. Pehametr jest używany w wielu zastosowaniach, od eksperymentów laboratoryjnych po kontrolę jakości.

Istnieją ogólne techniki konserwacji pH-metrów, ale w wielu przypadkach każda marka i każdy model ma własne zasady pielęgnacji. Będziemy musieli postępować zgodnie z zaleceniami producenta miernika, aby móc się nim cieszyć przez dłuższy czas.

O czym należy pamiętać podczas pomiaru pH?

Na początku bardzo ważne jest, aby wiedzieć, że jeśli wymagane są niezawodne, powtarzalne, precyzyjne i dokładne pomiary, najpierw wymagany jest odpowiedni sprzęt laboratoryjny i sprzęt do pomiarów pH, taki jak mierniki pH.

Po drugie, jeśli pobrana zostanie dobra próbka, reprezentatywne, precyzyjne, dokładne i wiarygodne pomiary zostaną uzyskane w ten sam sposób; próbka pobrana nieprawidłowo da niereprezentatywne, dokładne i niewiarygodne pomiary.

 Później, aby wybrać najlepszą elektrodę w zależności od rodzaju próbki, konieczna jest znajomość ich charakterystyki; Są to między innymi szklany korpus, korpus epoksydowy, wielokrotnego napełniania, jednorazowego użytku, mikroelektrody, żarówka, płaska końcówka, przepływ. Zgodnie z tymi cechami, wybór elektrody musi być funkcjonalny dla rodzaju analizowanej próbki:

  • W przypadku pomiarów, w których wymagana jest wysoka precyzja, elektroda zapewnia szybką reakcję i nadaje się do zastosowań badawczych.
  • W przypadku próbek, takich jak pożywki hodowlane, roztwory TRIS lub zawierające białka w swoim składzie, idealnym urządzeniem pomiarowym jest takie, które zawiera elektrodę typu ROSS, ponieważ ta elektroda ma platynę odniesienia, a jej roztwór wypełniający nie zawiera srebra.
  • W przypadku żeli, kremów, dżemów, z dużą zawartością ciał stałych, zalecanym sprzętem pomiarowym jest taki, który zawiera elektrodę z płaską końcówką.
  • W przypadku trudnych farb i próbek idealną opcją jest elektroda, w której przepływ roztworu wypełniającego zapewnia, że ​​ciała stałe nie gromadzą się w spoinie, zapobiegając jej zatykaniu.
  • W przypadku próbek o niskiej zawartości ciał stałych, przezroczystych lub klarownych cieczy zaleca się stosowanie elektrod o niewielkich wymaganiach konserwacyjnych; są również idealne do pomiarów w terenie.

At Kalsteina jesteśmy PRODUCENTAMI i oferujemy Państwu doskonały asortyment pH-metrów cenionych za niezawodność, precyzję, łatwość obsługi i doskonałe ceny, dlatego zapraszamy do zapoznania się z: TUTAJ