Cechy i pielęgnacja pieców laboratoryjnych

Piec laboratoryjny to zespół służący do suszenia i sterylizacji pojemników szklanych i metalowych. Zasadniczo istnieją dwa rodzaje pieców: te, które działają na zasadzie konwekcji naturalnej i te, które działają na zasadzie konwekcji wymuszonej.

Piece składają się z dwóch komór: wewnętrznej i zewnętrznej. Komora zewnętrzna wykonana jest z blachy stalowej, pokrytej elektrostatyczną folią ochronną. Komora wewnętrzna jest zwykle wykonana z aluminium lub materiału nierdzewnego, aby lepiej przenosić ciepło; Posiada zestaw półek lub półek wykonanych z drutu ze stali nierdzewnej, dzięki czemu powietrze może swobodnie krążyć, umieszcza się w nim elementy wymagające suszenia lub sterylizacji suchym ciepłem. Jest odizolowany od komory zewnętrznej materiałem izolacyjnym, który utrzymuje wewnątrz wysoką temperaturę i opóźnia przenoszenie ciepła na zewnątrz.

Piekarnik posiada metalowe drzwi, które również posiadają izolację termiczną i jest wyposażony w uchwyt również wykonany z materiału izolującego, co zapobiega powstawaniu zagrożenia dla dłoni operatora nagrzanego wnętrza. Drzwiczki umieszczone są na froncie korpusu pieca, za pomocą zestawu zawiasów, które umożliwiają ich otwarcie pod kątem do 180°.

Nowoczesny piec sterowany jest za pomocą modułu mikroprocesorowego, z poziomu którego można wybrać parametry pracy urządzenia i jego alarmy oraz zaprogramować realizację cykli lub procesów termicznych, za pomocą których nie kontroluje się temperatur, ale także postać Like muszą zmieniać się w czasie, poprzez fazy lub etapy ogrzewania/chłodzenia -naturalnego- lub utrzymywania temperatury w określonych granicach czasowych. piece działają normalnie od temperatury pokojowej do 350 ° C.

Ciepło wewnętrzne jest wytwarzane przez zestawy rezystorów elektrycznych, które przekazują energię cieplną do komory wewnętrznej. Wspomniane rezystancje znajdują się w dolnej części pieca. Ciepło w komorze wewnętrznej jest przenoszone i rozprowadzane przez konwekcję naturalną lub konwekcję wymuszoną (piec z wentylatorami wewnętrznymi).

Jaką pielęgnację powinien mieć piec laboratoryjny?

Jak każdy sprzęt laboratoryjny, piec wymaga szczególnej pielęgnacji i okresowego czyszczenia. Wszystkie operacje czyszczenia należy zawsze wykonywać przy wyłączonym i odłączonym komputerze od sieci. Okresowe czyszczenie wewnętrznej komory, wykonanej ze stali nierdzewnej, pozwala uniknąć powstawania odpadów, które z czasem wpływają na jej strukturę i funkcjonalność.

Należy unikać wprowadzania utlenionych przedmiotów lub przedmiotów, które mogą ulec utlenieniu w kontakcie z komorą wewnętrzną lub obudową ze stali nierdzewnej. Jeśli na powierzchni komory roboczej pojawią się punkty tlenkowe, należy je natychmiast oczyścić i wypolerować.

Metalowe powierzchnie pieca można czyścić środkami do czyszczenia stali nierdzewnej, takimi jak woda z mydłem i miękką lub szyfonową ściereczką. Spłucz wodą destylowaną i pozostaw do wyschnięcia.

Nie należy ich czyścić środkami czyszczącymi zawierającymi agresywne środki, konstrukcji piekarnika, takich jak: panel sterowania, moduły serwisowe, a także innych części z tworzyw sztucznych.

In Kalsteina jesteśmy producentami i oddajemy do Państwa dyspozycji doskonałe piece laboratoryjne w najlepszych cenach na rynku. Dlatego zapraszamy do zapoznania się z menu Produkty.TUTAJ