Autoklaw parowy

Sterylizacja parowa jest preferowaną metodą sterylizacji i polega na denaturacji białek. Autoklaw parowy to urządzenie przeznaczone do wykorzystywania pary wodnej o wysokim ciśnieniu i temperaturze do zabijania mikroorganizmów. Sterylizacja polega na całkowitym zniszczeniu wszystkich mikroorganizmów, w tym bakterii opornych, przetrwalników bakteryjnych, pierwotniaków, prionów, wirusów i grzybów obecnych w płynach, powierzchniach materiałów, lekach czy pożywkach hodowlanych.

Co to jest denaturacja białka?

Denaturacja białek to proces krzepnięcia białek, który zachodzi poprzez zmianę ich konformacji w obecności ciepła. Chemikalia mają zdolność zabijania mikroorganizmów, ale mogą nie być w pełni skuteczne i pozostawiać niepożądane lub potencjalnie toksyczne pozostałości. Jednak sterylizatory chemiczne są używane, gdy ciepło może uszkodzić materiały. Można zastosować promieniowanie jonizujące i promieniowanie UV, które zakłócają lub modyfikują DNA w celu zapobieżenia replikacji, ale mogą nie być tak skuteczne, a walidacja jest nieco trudna.

Większość mikroorganizmów ginie w temperaturach powyżej 80°C. Z drugiej strony priony wymagają wyższych temperatur i dłuższego czasu do dezaktywacji. Podczas sterylizacji ciepłem wilgotnym cząsteczki pary skraplają się, tworząc chłodniejsze mikroorganizmy.

Aby uzyskać maksymalny efekt pary, musi być ona nasycona. W procesach sterylizacji ciepłem wilgotnym temperatura i ciśnienie są łatwe do kontrolowania, co ułatwia określenie, czy doszło do sterylizacji. Nie ma wątpliwości, że sterylizacja parowa zapewnia wysoki stopień sterylności i dlatego jest najczęściej stosowaną formą sterylizacji w szpitalach i laboratoriach. Dlatego można powiedzieć, że autoklaw z wilgotnym ciepłem jest najszybszą i najbardziej niezawodną formą sterylizacji.

Jak działa autoklaw parowy?

Autoklaw jest zasadniczo naczyniem ciśnieniowym, które wykorzystuje ciśnienie pary jako środek sterylizujący. Zwiększając ciśnienie (powyżej ciśnienia atmosferycznego) para może osiągać wyższe temperatury. Dodatkowe ciśnienie zwiększa temperaturę wrzenia wody. Właściwie o 20°C więcej. To skutecznie zwiększa jego zawartość ciepła i zdolność zabijania. Wynika to z jego utajonego ciepła parowania.

Do zagotowania litra wody potrzeba 80 kcal/mol, ale przekształcenie wrzącej wody w parę wymaga 540 kcal/mol. Oznacza to, że przy temperaturze 100°C para jest prawie 7 razy gorętsza niż wrząca woda.

Dobrą rzeczą w parze jest to, że ma zdolność penetracji obiektów o niższej temperaturze. Kiedy para uderza w chłodniejszą powierzchnię, skrapla się w wodzie na tym obiekcie. To skutecznie zmniejsza ilość obecnych oparów. To podciśnienie w parze przyciąga więcej pary do chłodniejszego obszaru. Kondensacja występuje wtedy, gdy temperatura powierzchni skraplania jest niższa niż temperatura pary. Pozwala to na szybkie nagrzanie powierzchni, penetrację gęstych materiałów, denaturację białek i sterylizację mikroorganizmów.

At Kalsteina mamy najlepsze autoklawy parowe, więc zapraszamy do obejrzenia TUTAJ