Azot ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym do konserwacji żywności. Jest również szeroko stosowany w sektorze napojów, takich jak piwo, jedno z najbardziej pożądanych na świecie. Chociaż inne gazy, takie jak dwutlenek węgla (CO2), były zwykle używane do zachowania właściwości organoleptycznych piwa i są przyjemne dla ludzkiego podniebienia, azot jest obecnie używany w tym samym celu, ponieważ między innymi:
- Zwiększa kremowość piany piwa
- Zwiększa stabilność piany
Osobom serwującym piwo może się wydawać, że kremowość w pianie zależy od sposobu uzyskania piwa, ale w rzeczywistości zależy to od techniki spieniania lub mieszanki gazów użytych do wytworzenia piany. Można do tego użyć zarówno czystego azotu, jak i mieszaniny 70-75% azotu, a resztę z dwutlenkiem węgla.
Dlaczego ważne jest ograniczenie kontaktu piwa z powietrzem?
Ogólnie rzecz biorąc, piwowarzy wykorzystują dwutlenek węgla do usuwania powietrza z butelek, z beczek, w których przechowywane jest piwo lub z linii i zbiorników, w których warzone jest piwo. Ta procedura zapewnia dłuższą trwałość piwa. Ponadto napełnianie bezpowietrzne zachowuje smak piwa dłużej iz większą intensywnością. Podobnie jak w przypadku innych napojów, takich jak wino, tlen w powietrzu może utleniać substancje aromatyczne i smakowe, modyfikując uczucie, które ludzie doceniają, gdy je piją.
Po co stosować azot w układzie pompującym piwo?
Jednym ze sposobów serwowania piwa beczkowego w przeszłości były pompy ręczne. Przy tej procedurze wprowadzano powietrze (pamiętajmy, że składa się ono w 78% z azotu, w 21% z tlenu i tylko w 0.04% z dwutlenku węgla) do lufy, co prowadziło do pewnych wad, a mianowicie szybkiego utleniania i bardzo słabego piwo gazowane. Po jednym dniu utlenianie może spowodować znaczną utratę jakości. Jakie może być praktyczne rozwiązanie tego problemu? Wykonaj procedurę pompowania gazu, taką jak:
- Czysty azot
- Azot-dwutlenek węgla
Oba gazy mogą działać jako czynniki zwiększające ciśnienie w systemie kranowym, a także jako dodatek do piwa. Ta sama zasada dotyczy piwa butelkowanego. W piwie powstałym z zastosowania czystego azotu często brakuje agresywnego, ale i orzeźwiającego nasycenia dwutlenkiem węgla, a odczucie w ustach jest bardziej miękkie i pełne, nuty smakowe są wyczuwalne okrągłe, ale też nieco osłabione.
Tym samym przewaga piw jasnych znajduje odzwierciedlenie również w systemach nalewania. Większość piw na całym świecie operuje klasycznie na bazie kwasu węglowego, ponieważ piwa blade i zaakcentowane chmielem tracą profil przez dodatek azotu, podczas gdy dodatkowe zaokrąglenie może być pozytywne dla piw słodowych. Tę równowagę warto wziąć pod uwagę, rozważając wprowadzenie gazu do piwa.
Czy azot w piwie to tylko chwilowa moda?
Odpowiedź brzmi wyraźnie: nie. Choć dla niektórych przejście na azot wśród piwowarów, w tym tych z sektora rzemieślniczego, to nic innego jak kolejna sztuczka, w scenie, w której stagnacja może oznaczać śmierć, uważa się, że azot w piwie jeszcze długo będzie odgrywał rolę i będzie częścią kultury piwowarskiej. Wielu znanych rozlewni piwa używa azotu do przemieszczania powietrza w butelkach przed ich butelkowaniem.
Zbiorniki azotu Kalstein dla piwowarów
Dla piwowarów i browarów rzemieślniczych producent sprzętu Kalstein oferuje kilka modeli zbiorników azotowych, które mogą przechowywać i dostarczać azot do linii produkcyjnych i pakujących piwo. Te czołgi jak widać w linku TUTAJ, wykonane są z odpornych materiałów, są bezpieczne zarówno w transporcie azotu, przechowywaniu jak i użytkowaniu. Dzieje się tak, ponieważ zawierają zawory i manometry, które regulują ciśnienie wylotowe gazu. Ponadto przewidziano małe, średnie i wysokie zbiorniki magazynowe. Na powyższym łączu możesz sprawdzić cenę, zakup lub dodatkowe informacje techniczne lub możesz sprawdzić poniższy link TUTAJ