Zalety spektrofotometru do wykrywania zanieczyszczeń w żywności

Żywność, która trafia do konsumenta, przeszła już drogę od producenta, pakowania, dystrybucji i umieszczenia na półce. Podczas tego procesu żywność jest narażona na działanie obcych czynników. Zanieczyszczenia te nazywane są zanieczyszczeniami, które mogą stać się szkodliwe dla zdrowia ludzi lub uszkodzić produkt powodując straty finansowe. Jego pochodzenie jest różnorodne, a zanieczyszczenie może wystąpić na każdym etapie.

 Przepisy regulujące procesy związane z surowcem, produkcją, przetwarzaniem, pakowaniem, pakowaniem, transportem, dystrybucją i sprzedażą produktu końcowego, dążą do podjęcia ekstremalnych środków ostrożności. Nie daje to jednak gwarancji, że żywność, którą trafiłem w ręce konsumenta, jest wolna od zanieczyszczeń.

Rodzaje zanieczyszczeń w żywności

Zanieczyszczenia żywności mogą być różnego rodzaju i są klasyfikowane zgodnie z ich pochodzeniem:

  • skażenie biologiczne: pochodzi od żywych organizmów, może być mikroskopijny i niemikroskopijny. Są one powodowane przez bakterie, grzyby, wirusy i pasożyty.
  • Zanieczyszczenie fizyczne: wtedy, gdy w jedzeniu znajduje się przedmiot, którego nie powinno tam być. Mogą to być metalowe fragmenty narzędzi lub sprzętu, kawałki kości lub drewna, lub dowolny materiał zaangażowany w wytwarzanie produktu.
  • skażenie chemiczne: następuje w wyniku obecności środków chemicznych, które mogą być szkodliwe dla konsumenta. Może to wynikać z przyczyn naturalnych (toksyczne ryby lub warzywa), środowiskowych (węglowodory, metale ciężkie), produktów rolnych (pestycydy, pestycydy), migracji molekularnej innych materiałów (przez opakowania).
  • Modyfikacje genetyczne mogą również stwarzać ryzyko zanieczyszczenia.

Zalety spektrofotometrii jako metody analizy żywności

Technika ta opiera się na pomiarze ilości światła pochłoniętego przez substancję, na którą ma wpływ długość fali i wyróżnia się następującymi cechami:

  • Jest wszechstronny, pokazuje bogactwo i różnorodność podejść i technik analizy. Staje się to preferowaną metodą badań i oceny właściwości biochemicznych, chemicznych i fizycznych różnych produktów.
  • Technologia jest wciąż w fazie rozwoju, w ostatniej dekadzie metody spektrofotometryczne zostały napędzane rosnącą świadomością problemów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie konsumentów.
  • Motywacją do jego zastosowania w naukach o żywności jest to, że ułatwia identyfikację i testowanie właściwości różnych mieszanek organicznych, które obejmują produkty spożywcze i składniki.
  • Jest ekonomiczny, prosty, praktyczny i oferuje narzędzia technologiczne do obróbki i analizy wyników. Analizatory spektrofotometryczne są stosowane do produktów takich jak wino, piwo, oleje, zboża, owoce, mleko, czekolada, sery, zboża i inne.

Spektrofotometr

Spektrofotometr to przyrząd do analizy optycznej, który umożliwia pomiar pełnego widma absorpcji substancji. Ilość pochłoniętego lub przepuszczonego światła jest proporcjonalna do stężenia materiału. Ogólnie rzecz biorąc, sprzęt składa się ze źródła światła, urządzenia skupiającego, filtra światła, kuwety lub wiadra absorpcyjnego, fotodetektora i urządzenia wyświetlającego. Różne długości fal dostarczają różnych informacji na temat składu poszczególnych gatunków.

Rodzaje metod spektrofotometrycznych

Metody spektrofotometryczne różnią się w zależności od zakresu widma roboczego i niektórych jego zastosowań:

  • Widmo widzialne: jak sama nazwa wskazuje, sprzęt ten pracuje w zakresie światła widzialnego. Pozwala nam analizować, wychwytywać i oceniać kolory żywności.
  • Widmo UV: działa w zakresie 600 – 1100 nm. Służy do oceny w napojach bezalkoholowych i butelkowanych, pomiaru zanieczyszczeń do użytku rolniczego, analizy składu w pasteryzowanych sokach, mleku i serze.
  • Spektrum podczerwieni: Działa z wyższymi długościami fal, do 1700 nm, może być stosowany w trzech widmach: bliskim, średnim i dalekim. Ta technika jest używana do analizy próbek mięsa z kurczaka, czerwonego mięsa i ryb.

At KALSTEINA jesteśmy PRODUCENCI, mamy różne przyrządy pomiarowe. Oferujemy spektrofotometry ręczne, stołowe, wielokątowe, przenośne, jedno- lub dwuwiązkowe, stacjonarne w zakresie widzialnym lub UV. Nasz sprzęt zapewnia wysoką czułość i różnorodność cech technologicznych. Aby uzyskać więcej informacji, CENY, ZAKUP lub WYPRZEDAŻ, odwiedź nas na naszej stronie internetowej:TUTAJ