Kostkarka do lodu: pojemności

Kostkarka do lodu to urządzenie, w którym woda jest wlewana do tacki o określonym formacie w celu ukształtowania lodu, który chcesz utworzyć.

Taca zamarza powoli i stopniowo warstwami, aż woda całkowicie zamarznie i utworzy kostki lodu. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury taca nagrzewa się na tyle, aby umożliwić rozdzielenie kostek. Kostki są odkładane w zbiorniku magazynowym.

Rodzaje wytwornic lodu

  • Modułowa kostkarka do lodu: Dostępna w szerokiej gamie rozmiarów iz różnymi szybkościami produkcji lodu. Zbiornik magazynowy jest oddzielną jednostką, dostępną również w różnych pojemnościach. Maszynę można zazwyczaj układać w stosy na pojemniku na lód, tworząc wygląd pojedynczego elementu wyposażenia. Jednak taki układ oddzielnych jednostek ułatwia czyszczenie i konserwację wytwornicy lodu.
  • Samodzielne kostkarki do lodu: Dołącz kostkarkę do lodu i tacę do zbierania lodu w tym samym pudełku, tworząc prawdziwie indywidualną jednostkę. Zajmuje mniej miejsca, ale wręcz przeciwnie, produkcja lodu i zdolność magazynowania są mniejsze niż w przypadku jednostek modułowych. Samodzielne wytwornice lodu dostępne są w różnych rozmiarach i pojemnościach, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem w przypadku problemów z brakiem miejsca na stanowiskach pracy, na których musi być zainstalowana.
  • Podblatowe maszyny do lodu: Ten typ jest bardzo praktyczny, ponieważ jego kompaktowa konstrukcja pozwala mieć lód pod ręką, nie zajmując zbyt dużo miejsca. Jednak tego typu maszyny mają mniejsze tempo produkcji lodu, a ich pojemność magazynowania jest znacznie mniejsza niż większych jednostek autonomicznych, co oznacza, że ​​muszą wytwarzać lód więcej razy, co wiąże się z wydatkami energetycznymi.

Jak działa kostkarka do lodu?

Woda pochodzi z zewnętrznego źródła i unosi się przez niezwykle lodową metaliczną powłokę, która w mniej niż 60 sekund zamienia wodę w kolumny lodu. Spirala ze stali nierdzewnej odpowiada za podnoszenie lodu do górnej części maszyny, gdzie obracające się ramię odpowiada za rozłupywanie kolumn, zamienianie ich w kostki i wysyłanie ich do zamrażarki, gdzie są przechowywane.

Rozmiar i pojemność

Przechowywanie lodu może zająć dużo miejsca. Ważne jest, aby znaleźć idealną równowagę między dostępną powierzchnią a ilością lodu, którą trzeba przechowywać w danym okresie. Jeśli masz wolne miejsce, najlepszą opcją jest modułowa maszyna i duży pojemnik do jej przechowywania, zawsze biorąc pod uwagę, ile potrzebujesz, aby uniknąć marnowania lub marnowania miejsca.

Narzędzie do robienia lodu

Maszyny produkcyjne są dziś niezbędnym elementem najlepszych laboratoriów i szpitali na świecie. I jest to, że produkowany przez nich lód jest doskonałym sprzymierzeńcem większości profesjonalistów w sektorze zdrowia. W konsekwencji większość ośrodków zdrowia, laboratoriów, szpitali i ośrodków badawczych posiada w swoim wyposażeniu kostkarkę do lodu w kostkach lub w postaci granulatu.

Z drugiej strony laboratoria diagnostyczne, które przeprowadzają analizy, pobierają próbki tkanek lub ośrodki badawcze, muszą mieć granulowany lód, aby zachować próbki.

At Kalsteina jesteśmy PRODUCENTAMI i oferujemy Państwu doskonałe kostkarki w NAJLEPSZYCH CENACH na rynku. Dlatego zapraszamy do obejrzenia TUTAJ