Maszyna do lodu płatkowego

Maszyna do wytwarzania lodu to element wyposażenia, którego funkcją jest wytwarzanie lodu w dużych ilościach w celu jego utylizacji w dowolnym obszarze lub procedurze wymaganej w laboratorium.

Lód płatkowy stygnie szybciej niż jakikolwiek inny rodzaj lodu, jest to lód suchy i przechłodzony, mały, dostępny w różnych formach, który ma większą zdolność do chłodzenia produktów i przechowywania ich przez dłuższy czas, jeśli porównać go z lodem kostki. Z tego powodu opracowano wytwornice lodu w płatkach, aby zwiększyć wydajność produkcji lodu i w ten sposób udostępnić ten surowiec szybko iw dużych ilościach. Ponieważ lód jest używany do czynności wymagających kąpieli lodowych w różnych procedurach przeprowadzanych w różnych laboratoriach.

Jak działa maszyna do płatków lodu?

Po pierwsze, bierze się pod uwagę źródło używanej wody i jej ciągłe dostarczanie do maszyny, w laboratoriach maszyna jest podłączona do źródła oczyszczonej wody, ponieważ produkowany lód musi być optymalny, bez zanieczyszczeń. Słodka woda ułatwia zamarzanie lodu, a jej czystość ma decydujący wpływ na czas zamarzania.

Ten rodzaj lodu powstaje poprzez wylanie wody na schłodzoną powierzchnię, która ma kształt walca. Woda zamarza na powierzchni w postaci cienkich warstw o ​​grubości około 2 do 3 mm, następnie ostrze usuwa przechłodzony lód, który jest rozdrabniany na małe kawałki i wpada do komory chłodniczej, gdzie jest przechowywany do późniejszego zastosowania . .

Zalety lodu płatkowego

  • Ma większą powierzchnię wymiany niż większość innych rodzajów lodu, dzięki czemu wymiana ciepła między produktem a lodem jest szybsza i bardziej wydajna.
  • Lód płatkowy jest przechłodzony (od -5 do -7 ° C), co pozwala na uzyskanie 83 kcal na kg po stopieniu w wodzie; więc jest w stanie wchłonąć więcej ciepła niż inne rodzaje lodu, które mają 0 ° C.

Wada płatków lodu

  • Wymaga więcej miejsca do przechowywania.
  • Topi się szybciej niż inne rodzaje lodu ze względu na większą powierzchnię.

Funkcje maszyny do płatków lodu

  • Posiada przełączniki i przyciski funkcyjne do sterowania i zarządzania.
  • Ma długą żywotność.
  • Wykonany jest ze stali nierdzewnej.
  • Posiada automatyczną kontrolę.
  • Większość z nich posiada ekran, na którym wyświetlają się komunikaty, takie jak m.in. zapełnianie się lodem w przestrzeni magazynowej, braki wody, awarie w procesie produkcyjnym.
  • Sprzęt jest certyfikowany.

Zalety kostkarki do lodu

  • Maszyna jest mała i kompaktowa. Wymaga więc mniej miejsca niż lód blokowy.
  • Pozwala na wytwarzanie lodu na żądanie, ponieważ wytwarza lód niemal natychmiast po uruchomieniu maszyny.

In Kalsteina jesteśmy PRODUCENTAMI i oferujemy maszyny do produkcji lodu najlepszej jakości iw najlepszej CENIE na rynku. Odwiedź nas na naszej stronie internetowej w dziale produkty TUTAJ