Maszyna do wytwarzania lodu to element wyposażenia, którego funkcją jest wytwarzanie lodu w dużych ilościach w celu jego utylizacji w dowolnym obszarze lub procedurze wymaganej w laboratorium.
Lód płatkowy stygnie szybciej niż jakikolwiek inny rodzaj lodu, jest to lód suchy i przechłodzony, mały, dostępny w różnych formach, który ma większą zdolność do chłodzenia produktów i przechowywania ich przez dłuższy czas, jeśli porównać go z lodem kostki. Z tego powodu opracowano wytwornice lodu w płatkach, aby zwiększyć wydajność produkcji lodu i w ten sposób udostępnić ten surowiec szybko iw dużych ilościach. Ponieważ lód jest używany do czynności wymagających kąpieli lodowych w różnych procedurach przeprowadzanych w różnych laboratoriach.
Jak działa maszyna do płatków lodu?
Po pierwsze, bierze się pod uwagę źródło używanej wody i jej ciągłe dostarczanie do maszyny, w laboratoriach maszyna jest podłączona do źródła oczyszczonej wody, ponieważ produkowany lód musi być optymalny, bez zanieczyszczeń. Słodka woda ułatwia zamarzanie lodu, a jej czystość ma decydujący wpływ na czas zamarzania.
Ten rodzaj lodu powstaje poprzez wylanie wody na schłodzoną powierzchnię, która ma kształt walca. Woda zamarza na powierzchni w postaci cienkich warstw o grubości około 2 do 3 mm, następnie ostrze usuwa przechłodzony lód, który jest rozdrabniany na małe kawałki i wpada do komory chłodniczej, gdzie jest przechowywany do późniejszego zastosowania . .
Zalety lodu płatkowego
- Ma większą powierzchnię wymiany niż większość innych rodzajów lodu, dzięki czemu wymiana ciepła między produktem a lodem jest szybsza i bardziej wydajna.
- Lód płatkowy jest przechłodzony (od -5 do -7 ° C), co pozwala na uzyskanie 83 kcal na kg po stopieniu w wodzie; więc jest w stanie wchłonąć więcej ciepła niż inne rodzaje lodu, które mają 0 ° C.
Wada płatków lodu
- Wymaga więcej miejsca do przechowywania.
- Topi się szybciej niż inne rodzaje lodu ze względu na większą powierzchnię.
Funkcje maszyny do płatków lodu
- Posiada przełączniki i przyciski funkcyjne do sterowania i zarządzania.
- Ma długą żywotność.
- Wykonany jest ze stali nierdzewnej.
- Posiada automatyczną kontrolę.
- Większość z nich posiada ekran, na którym wyświetlają się komunikaty, takie jak m.in. zapełnianie się lodem w przestrzeni magazynowej, braki wody, awarie w procesie produkcyjnym.
- Sprzęt jest certyfikowany.
Zalety kostkarki do lodu
- Maszyna jest mała i kompaktowa. Wymaga więc mniej miejsca niż lód blokowy.
- Pozwala na wytwarzanie lodu na żądanie, ponieważ wytwarza lód niemal natychmiast po uruchomieniu maszyny.
In Kalsteina jesteśmy PRODUCENTAMI i oferujemy maszyny do produkcji lodu najlepszej jakości iw najlepszej CENIE na rynku. Odwiedź nas na naszej stronie internetowej w dziale produkty TUTAJ