Kostkarka do lodu: jakiej technologii używasz?

Zanim poznasz obsługę maszyn do lodu, pierwszą rzeczą, którą powinieneś wiedzieć, jest to, co to są granulki lodu, to nic innego jak małe kostki lodu, łatwe do żucia, różniące się od konwencjonalnych kostek lodu, ponieważ są bardzo twarde i trudne do żucia. W laboratorium niektóre rodzaje technik wymagają użycia kąpieli lodowych na niektórych etapach, w tym miejscu pojawiają się kostkarki do lodu, łatwy sposób na posiadanie tego materiału w razie potrzeby. Znajdują zastosowanie głównie w laboratoriach stosujących PCR oraz w mikrobiologii.

Producenci granulatu lodowego są bardzo przydatnym sprzętem, jeśli chcesz wyprodukować lód w dużych ilościach do dowolnej procedury, czy to w laboratorium, czy w innej placówce, w której musisz przechowywać próbki lub wykonać jakąkolwiek procedurę wymagającą jego użycia. Jej działanie opiera się na zwiększeniu produkcji lodu w celu zaopatrywania go w duże ilości.

Główne cechy producenta pelletu lodowego

Kostkarki do lodu powinny mieć szereg funkcji, które czynią je użytecznymi i łatwymi w obsłudze w miejscu, w którym mają być używane. Ogólnie rzecz biorąc, muszą mieć łatwy w obsłudze interfejs, z elementami sterującymi i przyciskami do obsługi sprzętu, a ponadto muszą być wykonane z materiału odpornego na korozję.

Zwykle są to małe urządzenia i nie wymagają tak dużo miejsca jak maszyny do produkcji bloków lodu. Muszą mieć automatyczną kontrolę i wyświetlacz pokazujący wskazania. Każda wytwornica lodu musi umożliwiać wytwarzanie lodu na żądanie użytkownika, tj. niezwłocznie po udzieleniu wskazówek i uruchomieniu maszyny.

Technologia kostkarek do lodu

Technologia kostkarki opiera się na zastosowaniu pompy wysokociśnieniowej oraz kruszarki. Woda, która ma zostać zamieniona w lód, przechodzi przez zamarzniętą metalową powłokę, w wyniku czego woda staje się słupami lodu w ciągu około 1 minuty, czyli w bardzo krótkim czasie.

Kolumny są następnie kruszone na wierzchu urządzenia, dzięki obracającemu się ramieniu ze stali nierdzewnej, co powoduje, że duże kolumny zamieniają się w małe kostki lub grad, a następnie są wysyłane do zamrażarki producenta. Po wyprodukowaniu żądanej przez użytkownika ilości lodu lub gdy zamrażarka nie obsługuje większej ilości lodu, czujnik maszyny zatrzyma produkcję.

Kostkarki do lodu potrzebują źródła wody, mogą być butelkowane lub podłączone bezpośrednio do rury, ta opcja jest lepsza, ponieważ umożliwia ciągły przepływ wody i jest łatwiejsza w obsłudze. Powstały lód może być używany w wielu różnych dziedzinach, od laboratoriów po szpitale i kuchnie. Jeśli wymagane jest chłodzenie próbek w miejscu pracy lub wymagane są reakcje w fazie zimnej, odpowiednim wyborem jest kostkarka do lodu.

Kostkarki do lodu marki Kalstein

W Kalstein jesteśmy specjalistami od sprzętu medycznego i laboratoryjnego, jesteśmy PRODUCENTAMI szerokiej gamy instrumentów, w które możesz wyposażyć swoje miejsce pracy, oprócz doskonałych CEN, dostosowanych do każdej kieszeni. Jeśli chcesz kupić kostkarkę do lodu, mamy maszynę do lodu zeskrobanego, która ma następujące cechy:

  • SUS304 wysokiej jakości stal nierdzewna, która jest odporna na korozję i trwała.
  • Główne części i komponenty przeszły odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa.
  • Produkt ma stabilną jakość i długą żywotność.
  • Proces wytwarzania lodu jest całkowicie sterowany komputerowo.
  • W pełni automatyczne sterowanie.
  • Z przodu znajdują się wyłączniki zapłonu i wskaźniki funkcji ze szczegółowymi instrukcjami.

Możesz dokonać ZAKUPU swojej kostkarki do lodu u nas, przez cały czas otrzymasz porady ekspertów w okolicy. Aby uzyskać więcej informacji na temat naszych maszyn do lodu, odwiedź nasz katalog TUTAJ Aby zobaczyć nasze inne urządzenia, odwiedź TUTAJ po więcej informacji.