Jakie są cechy kostkarki do lodu?

Lód, który jest niczym innym jak wodą w stanie stałym, może stać się składnikiem przygotowywania koktajli lub nieodzownym elementem przechowywania żywności w kuchni. Woda używana do produkcji lodu musi mieć maksymalną czystość, aby spełnić wymagania przezroczystości i nadać lodzie jakość składnika, ale to nie wystarczy, istnieją procesy produkcji lodu, które również zależą od rodzaju wybranej maszyny; ale wszystkie charakteryzują się:

  • Szybka produkcja lodu
  • Pojemność
  • Produkcja lodu w różnych postaciach
  • Efektywności energetycznej
  • Zautomatyzowany sprzęt
  • Wybór kształtu lodu

Maszyna używana do wytwarzania lodu jest często nazywana kostkarką do lodu. W tym sensie najpopularniejsze systemy do produkcji kostek lodu to dwa: spray lub łopatka. Wytworzony w ten sposób lód jest używany do przygotowywania koktajli i/lub do schładzania wszelkich napojów, które tego wymagają. Obszary zastosowań tego pierwiastka są liczne, można go również stosować w postaci granulek i łusek zgodnie z zastosowaniem, jakie chcesz mu nadać. Teraz musisz tylko wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada, z których niektóre zostaną opisane na końcu tego artykułu.

Którą cechę należy porównać przed zakupem kostkarki do lodu?

Chociaż pod względem estetycznym każda maszyna do lodu jest ściśle powiązana z inną, funkcjonalnie i mechanicznie istnieje kilka aspektów, które mogą się różnić. Te cechy konstrukcyjne są związane z rodzajem sektora, do którego lód będzie kierowany: jeśli jest on kierowany do sektora spożywczego, sprzęt musi spełniać wszystkie obowiązujące parametry, aby był bezpieczny do spożycia przez ludzi. Wśród cech, które należy wziąć pod uwagę, są:

  • Czas trwania cyklu produkcyjnego
  • Szybkość dozowania lodu
  • Rozmiar lodu

Jednym z czynników, które należy wziąć pod uwagę przy ocenie kostkarki do lodu, jest czas potrzebny producentowi na ukończenie cyklu produkcyjnego. Na przykład, jeśli specyfikacja mówi „produkcja w 6-13 minut”, oznacza to, że czas produkcji kostek może wahać się od 6 do 13 minut, w zależności od wybranego rodzaju kostki, małej lub dużej, jeśli dostępne są dwa rozmiary.

Czas dostawy kostek zależy głównie od mocy miski. Średnio wyższa moc wyjściowa maszyny będzie odpowiadać wyższej prędkości dozowania. Oprócz prędkości dozowania istotne są również różne rozmiary kostek wytwarzanych przez maszynę do lodu. W rzeczywistości nie wszystkie maszyny do lodu oferują możliwość zmiany rozmiaru kostek.

Znaczenie jakości wody

Woda jest substancją zasilającą kostkarkę do lodu, która następnie zostanie przekształcona wewnętrznie w stan stały, dlatego sprzęt ten wymaga stałego i niezawodnego źródła wody. W tym sensie zanieczyszczenia o charakterze stałym i gazowym utrudniają przezroczystość i trwałość kostki.

Oprócz czynnika estetycznego, gdy występuje znaczne zmętnienie, kostka jest bardziej krucha, a efekt chłodzenia jest trwalszy przy przedwczesnym stopieniu. Konieczne jest przechwytywanie zanieczyszczeń znajdujących się w górnym biegu rzeki, przy jednoczesnym zachowaniu nienaruszonych podstawowych wartości mineralnych wody. Nic dziwnego, że instaluje się filtry i oczyszczacze, dzięki którym wytwarzany lód jest bezpieczny w przypadku jego spożycia.

Jakie jest zużycie maszyny do lodu?

Jedną z rzeczy, która często martwi ludzi przy inwestowaniu w kostkarkę do lodu, jest zużycie energii. Aby ograniczyć zużycie energii przez wytwornicę lodu, wielu producentów zaprzestaje produkcji po osiągnięciu maksymalnej liczby kostek, które może pomieścić zbiornik. Jednak pomimo tego zasobu aspekt konsumpcji pozostaje ogólnie istotny dla osób zbliżających się do zakupu.

Chociaż kostkarki zużywają mniej, co ma wpływ na ich wydajność produkcyjną, to oczywiste jest, że zużycie każdej z tych maszyn jest powiązane z potrzebami zawodowymi. Te gałęzie przemysłu, które wymagają aparatury zdolnej do wytwarzania dużych ilości lodu, będą potrzebować maszyny o większej mocy.

Aspekt konsumpcji jest wtedy z pewnością bardzo ważny, szczególnie dla tych, którzy kupują profesjonalną maszynę do lodu. Nie trzeba dodawać, że maszyna dużej mocy w ciągłej eksploatacji wiąże się ze znacznym nakładem energii i kosztami związanymi z rachunkami za prąd. Jednak większość urządzeń jest zaprojektowana tak, aby były energooszczędne.

Dlaczego warto wybrać kostkarkę do lodu Kalstein?

Kostkarka do lodu zbudowana przez producenta sprzętu Kalstein jest częścią wysiłków marki zmierzających do stworzenia produktu spełniającego potrzeby różnych sektorów, które wymagają lodu do różnych celów. To wyposażenie, które można wyszczególnić, klikając link TUTAJ, charakteryzują się między innymi budową z trwałych materiałów, takich jak stal; mogą działać w sposób zautomatyzowany i przerywać lub uruchamiać cykle pracy w zależności od przerwy w dostawie wody lub poziomu wytwarzanego lodu; oraz ich niski poziom hałasu. Aby poznać cenę lub wycenę, możesz przejść do strony głównej TUTAJ