Miernik potasu jest urządzeniem przenośnym, bezpiecznym i łatwym w obsłudze. To urządzenie jest niezbędne dla profesjonalistów w laboratoriach i techników pracujących w terenie. To narzędzie umożliwia rejestrowanie jakości żywności i zapewnia szybkie oszacowanie stężenia potasu w żywności z wielu aplikacji.
Ten innowacyjny zespół analizuje żywność w ułamki sekund, zapewniając optymalne wyniki i czyniąc z niej idealny sprzęt do badań w terenie. Dzięki szerokiemu wyborowi produktów do kontroli bezpieczeństwa żywności, miernik jonów potasu zapewnia bezpieczeństwo procesu żywnościowego w pozytywny sposób.
Funkcje miernika jonów potasu
Miernik jonów potasu to urządzenie służące do określania stężenia jonów w próbce żywności. Działa z elektrod jonowych, zwanych jonami, i jest cząsteczką z ładunkiem elektrycznym, który może być dodatni lub ujemny.
W tym sensie pomiar stężenia jonów można przeprowadzić w wielu różnych próbkach, np
- Rekord jakości żywności.
- Znaczenie nawożenia i produktywności roślin.
- Znaczenie stanu gleby w przyszłych zbiorach.
- Oznaczanie różnych produktów spożywczych.
Z drugiej strony technologia pomiaru jonów jest powiązana z różnymi czujnikami danych w celu uzyskania zapisów, które analizują żywność od zbioru do stołu, a te długoterminowe testy pozwalają jonometrowi potasu stać się właściwym instrumentem pomiarowym dla łańcucha produkcyjnego.
Z drugiej strony w przypadku przechowywania żywności mogą wystąpić zmiany obejmujące zmiany w jej składzie, które mają wpływ na jej konserwację, a tym samym na jej przydatność do spożycia przez ludzi. Dlatego też, wraz z wdrożeniem jonomierzy i efektywnością sprzętu, pozwoli to na poprawę metod konserwacji i/lub przechowywania.
Znaczenie mierników jonów potasu
Miernik jonów potasu, pozwala na pomiar ilości elektrolitów zawartych w żywności i nawozach. Służą również do pomiaru stężeń i aktywności w płynnych roztworach w celu zapewnienia zużycia. W ten sposób określają następujące produkty spożywcze i inne produkty, w tym:
- Wino.
- Ekstrakty owocowe i mleczne.
- Ścieki.
- Nawóz.
- Do badań klinicznych lub farmaceutycznych, takich jak krew, ślina lub surowica.
Miernik jonów potasu może być używany do wykonywania odczytów w terenie, w stawach lub strumieniach. Pozwala także na dostarczanie informacji do schematów żywieniowych i wdrażanie środków zaradczych w celu obniżenia poziomu soli w żywności.
Parametry kontroli żywności
Przy zastosowaniu mierników jonów potasu uwzględnienie wartości pH żywności jest bardzo proste, bez względu na to czy jest to medium gorące, lepkie czy agresywne, a po spełnieniu dodatkowych danych proces pomiaru będzie jeszcze wydajniejszy. Takimi danymi są:
- Kontrola temperatury pH jest skuteczną metodą kontroli spożycia i produkcji żywności, szczególnie stosowaną w masarniach i piekarniach.
- Pomiary pH w bardziej agresywnych mediach, takich jak laboratoria w ekstremalnie kwaśnych lub żrących chemikaliach.
- Wydajniejsze oznaczanie żywności za pomocą zintegrowanej elektrody kombinowanej, która ma zalety i jest złożona w tym samym urządzeniu. Tym samym, dzięki dodatkowemu czujnikowi temperatury, rejestruje poziom pH żywności.
Mierniki jonów potasu marki Kalstein
Firma Kalstein jest producentem mierników jonów potasu i oferuje szeroki asortyment w najlepszych cenach. Posiadamy przenośny miernik jonów potasu YR, profesjonalny wyposażony w podświetlany ekran LCD. Kalibracja od 2 do 5 punktów od niskich do wysokich stężeń. Przechowuje do 500 zestawów danych itp.
Aby zapoznać się z naszym katalogiem, odwiedź TUTAJ
Przed dokonaniem zakupu nasi eksperci doradzą Ci, aby Twoje wrażenia były doskonałe. Po więcej informacji odwiedź naszą stronę TUTAJ