Analiza żywności za pomocą miernika jonów potasu

Miernik potasu jest urządzeniem przenośnym, bezpiecznym i łatwym w obsłudze. To urządzenie jest niezbędne dla profesjonalistów w laboratoriach i techników pracujących w terenie. To narzędzie umożliwia rejestrowanie jakości żywności i zapewnia szybkie oszacowanie stężenia potasu w żywności z wielu aplikacji.

Ten innowacyjny zespół analizuje żywność w ułamki sekund, zapewniając optymalne wyniki i czyniąc z niej idealny sprzęt do badań w terenie. Dzięki szerokiemu wyborowi produktów do kontroli bezpieczeństwa żywności, miernik jonów potasu zapewnia bezpieczeństwo procesu żywnościowego w pozytywny sposób.

Funkcje miernika jonów potasu

Miernik jonów potasu to urządzenie służące do określania stężenia jonów w próbce żywności. Działa z elektrod jonowych, zwanych jonami, i jest cząsteczką z ładunkiem elektrycznym, który może być dodatni lub ujemny.

W tym sensie pomiar stężenia jonów można przeprowadzić w wielu różnych próbkach, np

  • Rekord jakości żywności.
  • Znaczenie nawożenia i produktywności roślin.
  • Znaczenie stanu gleby w przyszłych zbiorach.
  • Oznaczanie różnych produktów spożywczych.

Z drugiej strony technologia pomiaru jonów jest powiązana z różnymi czujnikami danych w celu uzyskania zapisów, które analizują żywność od zbioru do stołu, a te długoterminowe testy pozwalają jonometrowi potasu stać się właściwym instrumentem pomiarowym dla łańcucha produkcyjnego.

Z drugiej strony w przypadku przechowywania żywności mogą wystąpić zmiany obejmujące zmiany w jej składzie, które mają wpływ na jej konserwację, a tym samym na jej przydatność do spożycia przez ludzi. Dlatego też, wraz z wdrożeniem jonomierzy i efektywnością sprzętu, pozwoli to na poprawę metod konserwacji i/lub przechowywania.

Znaczenie mierników jonów potasu

Miernik jonów potasu, pozwala na pomiar ilości elektrolitów zawartych w żywności i nawozach. Służą również do pomiaru stężeń i aktywności w płynnych roztworach w celu zapewnienia zużycia. W ten sposób określają następujące produkty spożywcze i inne produkty, w tym:

  • Wino.
  • Ekstrakty owocowe i mleczne.
  • Ścieki.
  • Nawóz.
  • Do badań klinicznych lub farmaceutycznych, takich jak krew, ślina lub surowica.

Miernik jonów potasu może być używany do wykonywania odczytów w terenie, w stawach lub strumieniach. Pozwala także na dostarczanie informacji do schematów żywieniowych i wdrażanie środków zaradczych w celu obniżenia poziomu soli w żywności.

Parametry kontroli żywności

Przy zastosowaniu mierników jonów potasu uwzględnienie wartości pH żywności jest bardzo proste, bez względu na to czy jest to medium gorące, lepkie czy agresywne, a po spełnieniu dodatkowych danych proces pomiaru będzie jeszcze wydajniejszy. Takimi danymi są:

  • Kontrola temperatury pH jest skuteczną metodą kontroli spożycia i produkcji żywności, szczególnie stosowaną w masarniach i piekarniach.
  • Pomiary pH w bardziej agresywnych mediach, takich jak laboratoria w ekstremalnie kwaśnych lub żrących chemikaliach.
  • Wydajniejsze oznaczanie żywności za pomocą zintegrowanej elektrody kombinowanej, która ma zalety i jest złożona w tym samym urządzeniu. Tym samym, dzięki dodatkowemu czujnikowi temperatury, rejestruje poziom pH żywności.

Mierniki jonów potasu marki Kalstein

Firma Kalstein jest producentem mierników jonów potasu i oferuje szeroki asortyment w najlepszych cenach. Posiadamy przenośny miernik jonów potasu YR, profesjonalny wyposażony w podświetlany ekran LCD. Kalibracja od 2 do 5 punktów od niskich do wysokich stężeń. Przechowuje do 500 zestawów danych itp.

Aby zapoznać się z naszym katalogiem, odwiedź TUTAJ

Przed dokonaniem zakupu nasi eksperci doradzą Ci, aby Twoje wrażenia były doskonałe. Po więcej informacji odwiedź naszą stronę  TUTAJ